menu
X Polska Konferencja Chemii Analitycznej
Od chemii wszystko się zaczyna
Lublin 1-5 lipca 2018

Przewodniczący Sekcji
prof. dr hab. Piotr Szefer
dr hab. Radosław Kowalski

Zakres tematyczny sekcji:

a. Ocena jakości żywności:

  • Analityka makroskładników żywności – białek, profilu aminokwasów, cukrów, węglowodanów, lipidów
  • Substancje bioaktywne w żywności: witaminy, polifenole, sterole ich analityka i ocena aktywności antyoksydacyjnej
  • Oznaczanie składu mineralnego produktów spożywczych : obecności pierwiastków śladowych
  • Ocena autentyczności żywności (miodów pszczelich, win, gatunków oliwy i olejów roślinnych, itp.)

b. Bezpieczeństwo żywności:

  • Substancje obce pochodzące ze środowiska. Analityka obecności ksenobiotyków – pestycydy, herbicydy itp, zawartości metali toksycznych oraz azotanów
  • Analityka pozostałości substancji leczniczych (antybiotyków, hormonów) w produktach zwierzęcych
  • Analityka w kontroli zmian chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych w czasie przetwarzania i przechowywania żywności, prowadzących do powstawania niepożądanych związków

Problemy dodatkowe:

  • Suplementy diety – aspekty analityczne
  • Rozwój technik i metod analitycznych w ocenie jakości żywności

Konferencja jest organizowana przez Komitet Chemii Analitycznej PAN i Wydział Farmaceutyczny UM w Lublinie we współpracy z akademickim środowiskiem Lublina.

Chcę wziąć udział w konferencji >> Kliknij i przejdź do formularza rejestracyjnego

W konferencji wezmą udział naukowcy ze wszystkich polskich placówek naukowych zajmującyh się analizą chemiczną oraz goście zagraniczni. Program konferencji obejmuje zarówno wykłady plenarne, wykłady sekcyjne, komunikaty ustne i plakatowe.

W trakcie trwania konferencji przewiduje się również prezentację aparatury, urządzeń, odczynników i wyposażenia pomocniczego związanego tematycznie z programem naukowym konferencji.

Zapraszamy w gościnne progi lubelskich uczelni.

Organizatorzy

Patronat honorowy

Patronat medialny